Üdvözöljük a Proton-Tech Kft. honlapján!

  • Bálint Sándor utca 18/A
    6724 Szeged Magyarország
  • Nyitvatartási idő
    H - P: 9.00 - 17.00
  • Írjon nekünk
    info@proton-tech.hu

06 nov

Az Apple előző hét pénteken dobta piacra az idei évi csúcsmodelljét, az iPhone X-et, az iFixit csapata pedig szokás szerint lecsapott rá, hogy aztán jól szétszereljék. A hivatalos infók szerint az iPhone X és 8 modellek között számos különbség van, azonban a belső komponenseken láthatjuk az igazi változásokat.

Természetesen az iPhone X-ben is ugyanaz az A11 Bionic chip kapott helyet, mint a nyolcas modellekben, így azt külön nem kell kiemelni. Amit elsőre érdemes megemlíteni, hogy az almások bevezették az L alakú akkumulátor kialakítást a Home gomb felszabadulásának köszönhetően. A csúcsmodellben egyébként egy 2716 mAh-es egység kapott helyet, ami egészen korrektnek nevezhető, főleg ha a többi testvéreihez hasonlítjuk. Viszonyításképp az iPhone 8-ban egy 1821 mAh-es, míg a 8 Pluszban egy 2691 mAh-es egység található meg. Láthatjuk, hogy az iPhone X-ben a legnagyobb az aksi kapacitása, azonban majd kíváncsiak leszünk a tényleges üzemidő teljesítményre, hogy mennyit lehet belőle kisajtolni.

A másik nagyon érdekes dolog, hogy az iPhone X-ben jóformán ugyanaz az alaplap található meg, mint az iPhone 8-ban, viszont ez 70 százalékkal kisebb lett a helymegtakarítás miatt. Ezzel együtt felmerülhet a kérdés, hogy a nyolcas telefonokban miért nem ekkora a lapka mérete, de feltehetően az Apple inkább a csúcsmodellnél szeretett volna minden fontos újdonságot bemutatni. Egyébként a trükk nem más, minthogy egy új eljárás segítségével lényegében ketté hajtották az alaplapot, vagyis két rétegben építették be, amivel lényeges helyet spóroltak meg. Amit külön kiemeltek a szakemberek, hogy az iPhone X esetében is megerősítette magát a Lightning csatit az Apple, így elméletileg kevésbé fog elromlani vagy kikopni az idő előrehaladtával.

Akárcsak az iPhone 8-nál, az iFixit szakemberei 10-ből 6 pontot adtak az iPhone X szerelhetőségére. Pozitívumként itt szintén megemlíthető, hogy könnyen cserélhető az akkumulátor és a kijelző, s a külön jó hír, hogy az utóbbi cseréjénél nem kell a Face ID hardverét kukázni, ami jóval megkönnyíti a munkálatokat (Touch ID-val szerelt iOS készülékeknél viszont kell és emiatt sokkal drágább a szervizelés). Semlegesként itt is a különféle csavar típusokat és a vízállóság miatti nehezebb szerelhetőséget hozták fel. Ami viszont negatívum, hogy bonyolult a belső kábelek összeköttetése, ami elhúzza a szerelési folyamatokat, valamint ha törik a hátlap, akkor magyarán mondva teljesen szét kell szerelni a telefon, hogy ki lehessen cserélni.